Aile Danışmanlığı Sertifika Programı | Sürekli Eğitim Akademisi Ana içeriğe atla

Aile Danışmanlığı Sertifika Programı

Aile Danışmanlığı Nedir?

Ailelerin sorun çözme kapasitelerinin artırılması; aile içi ilişki ve iletişim sorunlarının azaltılması; zorlu yaşam olayları ile baş etme becerilerinin geliştirilmesi; sosyal çevreyle ilişkilerinin güçlendirilmesi; ebeveynlik becerileri ve kardeş ilişkilerinin düzenlenmesine yönelik sunulan koruyucu, önleyici, geliştirici ve rehberlik edici danışmanlık hizmetine “Aile Danışmanlığı” denilmektedir.

Aile Danışmanlığı Sertifika Programının Amacı:

Aile Danışmanlığı Eğitimi, aile içinde yaşanan kişiler arası sorunları, evlilik, ayrılık ve boşanma sırasında çocuklarla ve aile ile ilgili bireysel ya da bireyler arasındaki sorunları tespit eden, çözümü için yöntemler geliştiren, tüm aileyi etkileyen ölüm, kronik hastalık, bir aile bireyinin evden ayrılması vb. yaşantılarda aile bireylerinin bunlarla baş edebilmesinde gerekli profesyonel desteği sağlayan, bozulmuş aile sistemini onarmaya yönelik önlemler alan ve uygulamaya koyan, aile, birey veya çiftlere özel müdahale teknik ve stratejileri içeren ve hizmet sunan aile danışmanı profesyonellerini yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Aile Danışmanlığı Sertifika Programının Hedefleri:

  • Aile danışmanlığı alanında kuramsal bilgi donanımı ve uygulama becerilerine sahip olmak
  • Sistemik aile danışmanlığı kuram ve araştırmalardan yola çıkarak birey ve aile psikolojisi ve işleyişi ile ilgili tanımlayıcı, açıklayıcı ve müdahale edici becerilerine sahip olmak.
  • Aile sistemlerinin yaşam döngüsü basamaklarını bilmek, sistemik bakış açısıyla bireyin ve ailelerin içinde bulunduğu dış sistemler ve bunlar arası etkileşim ve dinamikleri de anlayarak ve bu dinamikleri danışmanlık ortamında uygulamak.

Kimler Başvurabilir:
Sosyal hizmet, psikoloji, sosyoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, tıp, hemşirelik ve çocuk gelişimi alanlarından birinde en az dört yıllık lisans programlarından mezun olanlar aile danışmanlık sertifikası alabilirler. 

Aile Danışmanlığı Sertifika Programı Kazanımları:

Bu sertifikaya sahip olanlar Türkiye'nin her yerinde Aile Danışmanlığı Merkezi açma ve /veya bu kurumlarda çalışma yetkisine sahip olacaklardır. T.C. Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı Gerçek Kişiler ve Özel Hukuk Tüzel Kişileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Açılacak Aile Danışmanlığı Merkezleri Hakkında Yönetmelik ve 09/2012 tarihli Gerçek Kişiler ve Özel Hukuk Tüzel Kişileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Açılacak Aile Danışmanlığı Merkezleri Hakkındaki Yönetmelik Uygulamaları Hakkındaki Genelgesi'ne uygundur.

Aile danışmanları nerelerde çalışırlar:

  • Dezavantajlı gruplar, çocuk koruma hizmetleri veya evsizlere destek veren sosyal hizmet merkezleri
  • Kadın ve aile sağlığı merkezleri
  • Aile mahkemeleri
  • Rehabilitasyon merkezleri
  • Hastaneler ve sağlık merkezleri
  • Kurumsal firmaların bünyesinde bulundurduğu Aile Danışmanlık Birimleri
  • Evlilik ve aile danışmanlık merkezleri

Aile Danışmanlığı Sertifikası İçin Özyeğin Üniversitesi Farkı:

Alanında uzman ve nitelikli eğitim kadrosu ile; 

Yüzyüze eğitim ve uygulamalar Özyeğin Üniversitesi Çift ve Aile Merkezi (ÖzÜÇAM)’nde gerçekleştirilecektir.

  • ÖzÜÇAM, tek taraflı aynalar ve kamera sistemleri ile dizayn edilmiş toplam 9 görüşme odası, 5 süpervizyon odası, 1 oyun terapisi odası, 40 kişi kapasiteli bir toplantı/seminer odası, 1 resepsiyon, 1 bekleme alanı, 1 idari uzman odası, 1 ofis, 1 idari yönetici odası, 1 terapist odası,1 arşiv odası ve 2 mutfaktan oluşan bir psikoterapi eğitim merkezidir.

Aile danışmanlığı sertifika programımız uluslararası ve ulusal standartlara uygun olarak tasarlanmıştır.

Sertifikamız E-Devlet üzerinden sorgulanabilecektir.

Sınav Sistemi ve Derslere Katılım:

Değerlendirme sistemi: ÖzÜ Aile Danışmanlığı Sertifika Programı kursiyerleri vize ve final sınavına girmek ve bir süpervizyon dosyası teslim etmekle yükümlüdürler.

Vize sınavının etki oranı %40, final sınavının etki oranı ise %60’tır. Bu oranlar dikkate alınarak başarı notu hesaplanacaktır.

Bir kursiyerin Aile Danışmanlığı Sertifika Programından başarılı sayılabilmesi için final sınavından en az 50 (elli) alması ve başarı notunun da en az 50 (elli) olması gerekmektedir.

Kursiyerlerin süpervizyon dosyasını (süpervizyon dosyası: yapılan en az altı görüşmenin deşifresini içeren dosya) tam olarak teslim etmesi ve BAŞARILI sayılması şarttır.

Sınavlar: Sınavlar çoktan seçmeli test şeklinde yüz yüze yapılacaktır. Sınavlarda tüm derslerde işlenmiş konular kapsanacaktır. Final sınavı kumülatif olmayacaktır.

Derslere katılım: Kursiyerlerin derslerin %70’ine devam etme zorunlulukları olacaktır. Bu sınırı aşan öğrenciler final sınavına giremeyeceklerdir.

Sınavlarda başarısız olunması durumunda 3 kez sınav hakkı bulunmaktadır.

Not: Teorik derslerin bitiş tarihinden itibaren en geç 1 ay içerisinde SÜPERVİZYON dosyasının teslim edilmesi gerekmektedir. Son teslim tarihi kursiyerlere duyurulacaktır. Belirtilen sürede dosya teslimi yapmayan katılımcıların program ile ilişiği kesilmektedir.

 

Eğitim Kadrosu:

Prof. Dr. Asiye Kumru (Program Koordinatörü), Doç. Dr. İbrahim Acar (Program Koordinatörü)Doç. Dr. Gizem Arıkan, , Doç. Dr. Sevgi Usta, Dr. Öğr. Üyesi Selenga Gürmen, Dr. Öğr. Üyesi Duygu Gürleyik

Sertifika Belgesi Alma Koşulu:

Bir öğrencinin Aile danışmanlığı sertifika programından başarılı sayılabilmesi için finalden en az 50 puan alması başarı notunun da en az 50 puan olması, süpervizyon dosyasını (süpervizyon dosyası: yapılan en az beş görüşmenin deşifresini içeren dosya) tam olarak teslim etmesi ve BAŞARILI sayılması şarttır.

Şartları sağlayan katılımcılara E-Devlet üzerinden sorgulanabilir “Aile Danışmanlığı Sertifikası'' verilecektir.

Eğitim kontenjanımız 80 kişidir.

Eğitim Şekli:

Eğitimimiz hibrit (çevrimiçi ve yüz yüze) olarak yapılacaktır. Eğitim kayıt altına alınmayacak olup derslerin canlı takibi gerekmektedir.

Eğitim Dili: Türkçe

Online dersler Zoom platformu üzerinden, yüz yüze dersler Özyeğin Üniversitesi Çekmeköy Kampüsü'nde gerçekleşecektir.

Ulaşım bilgileri için tıklayınız.

 

Sıkça Sorulan Sorular

İletişim: surekliegitim@ozyegin.edu.tr

Telefon: (0216) 564 96 43


Detaylı Program